- Γκάρντα
- (Garda).Λίμνη (370 τ. χλμ.) της Ιταλίας. Είναι η μεγαλύτερη της χώρας, με περίμετρο 155 χλμ., μέγιστο μήκος 52 χλμ. και μέγιστο πλάτος 17 χλμ. Ονομάζεται και Μπενάκο. Το μέσο ύψος της είναι 65 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το μεγαλύτερο βάθος της 364 μ. (281 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Τη λεκάνη της λίμνης έσκαψε κατά το τεταρτογενές ο αρτεσιανός ή ραντικός παγετώνας, ο οποίος δημιούργησε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα μορενικά αμφιθέατρα της βόρειας ιταλικής πεδιάδας, που έχει τόξο περίπου 100 χλμ. με μέγιστο ύψος 350 μ. όπου διακρίνονται ίχνη των παγετώνων Μίντελ, Ρις και Βιρμ.
Στενόμακρη στο βόρειο τμήμα της, η λίμνη πλαταίνει στο νότιο όπου σχηματίζονται οι κόλποι Πεσκιέρα και Ντεζεντσάνο, οι οποίοι χωρίζονται από τη χερσόνησο Σιρμιόνε. Η λίμνη τροφοδοτείται από τον ποταμό Σάρκα και ορισμένους χείμαρρους που κατέρχονται από τα γύρω βουνά και από αυτή πηγάζει ο ποταμός Mίντσιο, στην Πεσκιέρα.
Η διάταξη των γύρω βουνών και η επίδραση του νερού της δίνουν στην περιοχή της λίμνης κλίμα μεσογειακού τύπου. Οι όχθες καλύπτονται από ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, φοίνικες, κυπαρίσσια, μανόλιες και πικροδάφνες. Χάρη στο γλυκό αυτό κλίμα έχουν αναπτυχθεί στις όχθες της περίφημες λουτροπόλεις, όπως η Ρίβα, η Γκαρντόνε Ριβιέρα και το Σάλο στη δυτική όχθη, το Σιρμιόνε και η Πεσκιέρα στη νότια, η Γκάρντα και το Μπαρντολίνο στην ανατολική. Οι δρόμοι που διατρέχουν την ανατολική και τη δυτική όχθη έχουν εξαιρετική θέα. Το ψάρεμα είναι η κυριότερη ασχολία των κατοίκων των γύρω χωριών, γιατί στη λίμνη αφθονούν οι πέστροφες, τα σαζάνια, οι λούτσοι και τα χέλια.
Ερείπια μεγαλοπρεπούς ρωμαϊκής έπαυλης, στη λίμνη Γκάρντα της Ιταλίας.
Άποψη της περίφημης ιταλικής λουτρόπολης Σάλο, που βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Γκάρντα.
Άποψη του λιμανιού της Ρίβα, πολυσύχναστου ιταλικού τουριστικού κέντρου στο βόρειο άκρο της λίμνης Γκάρντα, που περιβάλλεται από τα αλπικά βουνά και βρίσκεται στη θέση ρωμαϊκού οικισμού (φωτ. Sef).
Dictionary of Greek. 2013.